SHEA

FORDELER MED SHEA

Fordelene med Shea-frukten kan aldri bli ubemerket. Den smakfulle frukten har en tynn næringsrik masse rundt en stor, oljerik nøtt, som er ingrediensen for å lage Shea-olje. Den er også rik på vitamin AE og K, antioksidanter og inneholder fem fettsyrer; oljesyre, linolsyre, palmitinsyre, stearinsyre og arakidsyre. I tillegg er oljeekstrakten rik på vitamin D, som er en god kilde til kalsium og kalium.

Fuktighetsgivende og anti-aldrende hud

Shea er et utmerket valg for fuktighet i huden. Den inneholder vitaminer og essensielle fettsyrer. Vitamin E i Shea beroliger også tørr hud, og det forbedrer hudens elastisitet ved å forynge kollagen, som igjen bidrar til å redusere strekkmerker, rynker og solskader samtidig som det fremmer sunn hud.

Fremmer total hårhelse

Shea-mutterolje er nyttig for å kondisjonere hodebunnen, definerer krøller, forsegler fuktighet, reduserer hårviklingen og eliminerer flass. Påføringen av Shea-nøtterolje på røttene bidrar til å gi håret volum og samtidig gi det et stilisert syn.

Hjelper med å forhindre UV-hudskader

Shea er en utmerket kilde til antioksidanter og inneholder vitamin A og E, som ikke bare holder huden i optimal helse, men som også beskytter den mot å bli skadet av solens skadelige ultrafiolette stråling. Den kanelsyreegenskapen sørger for at huden beskyttes mot UV-stråler, miljøskader og frie radikaler.

HVA ER SHEA-TREET?

Et Shea-tre eller vitellaria, er et tre av familien Sapotaceae. Shea-treet er en tradisjonell afrikansk matplante som naturlig vokser i den tørre Savanna i Vest og Sør. Den har to underarter: Vitellaria Nilotica som hovedsakelig finnes i Øst-Afrika og Butyrospermum Parkii, som bare finnes i Vest-Afrika. Den vokser over det afrikanske kontinentet i land som Benin, Burkina Faso, Kamerun, Den sentralafrikanske republikk og Tsjad, for å nevne noen få.

Shea-treet er et løvfellende lite til mellomstort tre som reproduserer naturlig (av frø) og har en gjennomsnittlig høyde på opptil 15-25 m. Et sheanøttetre vil begynne å bære frukt når det klokker 15 til 20 år, når produksjonstoppen 25 år og kan leve så lenge som 200 år. Bladene er tøffe og samlet i endene av grenene. Barken er mørk, tykk og dypt sprukket i firkanter.

Shea-treet vokser i områder med årlig nedbør mellom 400 og 1800 mm, men tåler flerårig tørke, så vel som den vanlige tørrsesongen mellom 6 og 8 måneder. Blomstene blomstrer i den tørre årstiden; de gir nektar for honningbier og kan høstes, stekes og spises. I løpet av regntiden faller moden frukt til bakken, noe som gjør det enkelt å høste.

Det indre frøet eller mutteren har et glatt, tynt, brunt yttertrekk som beskytter den næringsrike mutteren. Et enkelt tre produserer vanligvis 15 til 20 kg frukt; sammen veier nøttene i fruktene rundt 3 til 4 kg og inneholder 1,5 til 2 kg fett.

Å utvinne den spiselige oljen fra sheanøtter er en lang og slitsom prosess. Først blir fruktene samlet under trærne. Kjøttet blir enten spist eller fjernet ved gjæring. Nøttene blir renset og deretter kokt lenge nok til å forhindre spiring. De blir deretter stekt eller tørket i solen i 5 til 10 dager. På dette stadiet kan tørkede frø selges eller lagres for senere behandling.

Mest eksportert shea selges i tørket nøttform, og oljen ekstraheres industrielt. Å selge på dette tidspunktet er fornuftig for småskalabønder fordi det er i en travel tid av landbrukssyklusen når arbeidskraft er til en premie.

PUBLISHED SHEA RESEARCH

Sitering: Kao JH, Lin SH, Lai CF, Lin YC, Kong Z-L, Wong CS (2016) Shea Nut Oil Triterpene Concentrate Attenuates Knee Osteoarthritis Development in Rats: Evidence from Knee Joint Histology. PLoS ONE 11 (9): e0162022. doi: 10.1371 / journal.pone.0162022

PRODUCTS CONTAINING Shea

 • Shea
  Olja
  Vanlig pris
  fra 100,00 kr
  Salgspris
  fra 100,00 kr
  Vanlig pris
  Enhetspris
  per 
  Utsolgt
  Shea Oil - SAWA